Ramadanul, intre mit si realitate

În primu rând ţin să menţionez că mă refer strict la Dubai, o ţară din Emiratele Arabe Unite. Nu vreau să-mi faceţi comparaţii cu Arabia Saudită unde oamenii sunt încă spânzuraţi, unde există meseria de călău, călău care are de făcut cam 100-150 de execuţii pe an. Mă refer strict la Dubai.

Voi încerca să fac o paralelă între mit și realitate a ceea ce înseamnă Ramadanul.

Nu ai voie să mănânci, să bei și să fumezi. Adevărat, dar doar dacă ești musulman, chiar și atunci doar dacă alegi să faci asta. Este exact ca şi postul la noi, dacă nu-l respecţi nu te omoară nimeni.

Nu ai voie să mănânci, să bei și să fumezi în locuri publice sau în locurile în care o persoană care respectă Ramadanul te-ar putea vedea, aici includ şi propria maşină. Adevărat şi mi se pare o măsură mai mult decât normală. Să presupunem că tu respecţi “postul” şi nu mănânci şi bei nimic până la apusul soarelui. Undeva în jurul orei 16 eşti leşinat de foame şi sete şi el vezi pe unul pe stradă cum roade cu poftă dintr-un hamburger şi înghite cu sete o doză cu cola. Nu mi se pare normal să se întâmple asta, eşti în ţara lor, este absolut normal să le respecţi tradiţia, măcar din bun simţ. Nu ai voie să fumezi pe stradă… Nici nu ai vrea să faci asta, având în vedere că 8 luni pe an temperatura în timpul zilei nu scade sub 40 de grade celsius. Plus că defiecare dată când îmi aprind ţigara afară am impresia că fumeaz apă din cauza umidităţii ridicate.

Totul este închis de Ramadan şi nu ai unde să mănânci dacă nu eşti musulman. Fals. Toate magazinele şi restaurante sunt deschise majoritatea chiar având un program prelungit cu câteva ore bune. Restaurantele sunt deschise doar ca totul este înconjurat de o draperie groasă pentru a nu permite mirosului să iasă sau privirilor flămânde să saliveze. Există locuri, ascunse privirilor, special destinate fumatului sau hidratării. Este chiar o plăcere să mergi la cumpărături în timpul Ramadanului. Majoritaea mall-urilor şi magazinelor mari sunt aproape goale.

Sunt o grămadă de accidente în timpul Ramadanului. Adevărat. Chiar şi poliţia recomandă atenţie mărită pe drumuri în timpul Ramdanului. Cred că se subînţelege de ce se întâmplă asta.

După apusul soarelui e dezastru, mânâncă şi beau ăştia de intră în spital. Fals. Nu am văzut nici o ştire care să zică că au intrat musulmanii în spital din cauză la cât au mâncat sau au băut. Iftarul, prima masă pe perioada Ramadanului, este formată în mare parte din fructe, legume, humus şi prea puţină carne. Oare cum e la noi de Crăciu?  Pe palier la mine e plin de musulmani şi pe nici unul nu l-am văzut să petreacă în noapte, nu am auzit scandal şi nu am văzut pe nici unul să bea sau să fie beat.

Random.

De Ramadan toţi musulamnii se mobilizează şi ajută săracii cu mâncare, haine, bani şi cam tot ce vă trece prin cap.

Programul de muncă este redus la şase ore.

Metroul este deschis până la ora 1.

Slujbele religioase sunt mai dese şi parcă mai lungi.

Cam atât am avut de spus. Mai lăsa-ţi televizorul şi întrebaţi omul care trăieşte ceva pe propria piele. Se aude mama?

12 thoughts on “Ramadanul, intre mit si realitate

 1. Adrian

  Cu restaurantele…….eu le-am vazut pe majoritatea inchise si se deschid dupaora 18:00.Eu stau in Bur Dubai si luzrez in Dubai Mall.Un singur restaurant am vazut deschis asa cum zici tu cu draperie…….restul nu deschid decat dupa Iftar

  Reply
 2. ByAlexx

  salut blogul tau este no follow te anunt ca va fi scos din lista blogurilor do follow cand vei remedia problema te astept cu o noua cerere

  Reply
 3. dugy Post author

  @Adrian: in Mall Of the Emirates, Dubai Mall, Ibn Batuta si cam in orice mall era cam imposibil sa inchida tot food court-ul :) Ma refeream la restaurante din centrele financiare, hoteluri, marginea drumului :P etc.
  @Alexx: in sfarsit, asteptam de mult asta

  Reply
 4. Teona

  ai uitat sa spui ca de ramadan e plin Carrefour-ul de smochine si de reduceri la mancare, ca au promotii….care chiar sunt promotii si muuulte reduceri…reduceri care dupa mine chiar se simt. ah…si ai uitat sa mentionezi ca nu ai voie sa faci baie sau sa umbli in maieu si pantaloni scurti (pentru cei cazati la hotel nu am vazut sa fie valabila regula asta) :P

  Reply
 5. Android

  La urma urmei Dubai este una dintre cele mai exotice destinatii turistice si ma indoiesc ca ar lasa ca traditionalismul sa le afecteze veniturile. Deci in mod sigur exista o relaxare ca sa zic asa fata de alte teritorii musulmane.

  Reply
 6. Ela

  All in all, Ramadanul este o sarbatoare sfanta, asa cum avem si noi. Si la noi exista tot felul de sarbatori si de variante ale acestora si de mituri…

  Reply
 7. Liza

  Buna ziua Oviudiu ! Imi vine sa spun …no , servus !
  Dupa multa vreme te regasesc , plecat spre alte taramuri ….din lectura mea aici pe blog , bag de seama ca iti merge bine ….Ma bucur enorm pentru tine !

  Reply
 8. Diana

  La faza cu calaul care are nu stiu cate executii de facut in Arabia Saudit am ras si am ras si iar am ras. Imi pare extraordinar de rau, dar nu esti informat deloc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>